~Assalamualaikum~
Hari ni Tun masak mee kari, banyak Tun masak tau..leh makan untuk
lunch hinggalah dinner sekali. Alhamdulillah..dah kenyang dah ni..hihihi...
Tun amik resipinya dari rumah Kak Nor, setelah puas duk pikir mlm tadi ....nak masak per kebender la..nak mkn nasi macam dah bosan, hingga naik beku dah otak dukpikir..hihihi...At last malam tadi duk gi rewang ke rumah kak Nor dapat ler resipi Mee Kari ni. Alhamdulillah, selesai 1 perkara.
Buat Kak Nor, terima kasih banyak2, izinkan Tun paste resipinya kat sini pula yer. Lebiuuuuuu...Mekasih..
Cedappp! puas hati dapat makan ni..sebelum ni tak pernah buat sendiri...samada adik Tun masak atau order ajer kat kedai..weeeeeee!
MEE KARI K.Nor Style
source : Rabiatun @ Sweettouch
Bahan2:
isi ayam, udang, isi kerangfish/chicken ball
4 - 5 sudu cili mesin - (Tun letak 3 sb ajer)
5 - 6 sudu besar rempah kari
5 tangkai daun kari
3 sudu besar kicap (Tun terlupa letak)
4 liter air - (Tun letak 3 liter ajer sbb tak muat piyuk..hihiih..)
1 - 1 1/2 cawan santan pekat
air asam jawa
1 kiub pati ayamsawi
garam secukupnya
1/2 sudu besar gulaminyak
bahan dikisar:
4 liter air - (Tun letak 3 liter ajer sbb tak muat piyuk..hihiih..)
1 - 1 1/2 cawan santan pekat
air asam jawa
1 kiub pati ayamsawi
garam secukupnya
1/2 sudu besar gulaminyak
bahan dikisar:
3 bj bawang besar
5 ulas bawang putih
1in halia
bahan sampingan:
mee kuning secukupnyatelur rebus
tauhu ~ digoreng dan dipotong taugeh ~ rendam sekejap dgn air panas dan toskan (jgn lama2 nanti lecur)
daun saderi ~ dihiris
bawang goreng ~ jika suka
cili merah/cili padi ~ dihiris
limau kasturi/nipisCara2:
Panaskan minyak dan masukkan cili mesin. Tumis hingga garing.
Masukkan bahan2 yg dikisar dan goreng lg.
Bila hampir garing, masukkan serbuk kari yg dibancuh dgn sedikit air hingga menjadi paste.
Masak seketika.
Masukkan 1 cawan dr sukatan air dan masak hingga pecah minyak.
Masukkan daun kari dan kicap.
Bila rempah dah pecah minyak dgn elok, masukkan air.
Masak hingga mendidih baru lah dimasukkan santan pekat.
Perlahankan api dan masak lg hingga mendidih.Masukkan air asam jawa, kiub pati ayam serta garam dan gula.
Renihkan kuah lebih kurang 1/2 jam.
Asingkan 1/2 dr kuah utk disimpan dlm freezer (biarkan betul2 sejuk dulu).
Baki kuah yg 1/2 lg tu hendaklah diteruskan memasak dgn masukkan isi ayam.
Bila ayam dah empuk, masukkan udang, isi kerang, fish/chicken ball dan sawi.
Masak seketika lg hingga udang masak. (kaedah nak tau udang masak bila bahagian kepala dan ekor hampir nak bercantum)
Padamkan api.
Masukkan mee kuning kedalam mangkuk dan tuang kuah keatasnya.
Letakkan bahan2 sampingan dan mee kari sedia utk dimakan :)
* utk lebih sedap lagi, amik kepala udang dan rebus. toskan dan boleh la digunakan air tu. Kalau nak blend kepala udang dgn air tu pun boleh, lagi umph rasanya nanti :)
* k.nor lebih suka masukkan sawi kedalam kuah sbb kalau dicelur saja cam taugeh dan hidang asing2 gitu, biasanya anak2 tak makan. sekurang2nya kalau masukkan dlm kuah, zat sayur akan masuk dlm kuah :)
5 ulas bawang putih
1in halia
bahan sampingan:
mee kuning secukupnyatelur rebus
tauhu ~ digoreng dan dipotong taugeh ~ rendam sekejap dgn air panas dan toskan (jgn lama2 nanti lecur)
daun saderi ~ dihiris
bawang goreng ~ jika suka
cili merah/cili padi ~ dihiris
limau kasturi/nipisCara2:
Panaskan minyak dan masukkan cili mesin. Tumis hingga garing.
Masukkan bahan2 yg dikisar dan goreng lg.
Bila hampir garing, masukkan serbuk kari yg dibancuh dgn sedikit air hingga menjadi paste.
Masak seketika.
Masukkan 1 cawan dr sukatan air dan masak hingga pecah minyak.
Masukkan daun kari dan kicap.
Bila rempah dah pecah minyak dgn elok, masukkan air.
Masak hingga mendidih baru lah dimasukkan santan pekat.
Perlahankan api dan masak lg hingga mendidih.Masukkan air asam jawa, kiub pati ayam serta garam dan gula.
Renihkan kuah lebih kurang 1/2 jam.
Asingkan 1/2 dr kuah utk disimpan dlm freezer (biarkan betul2 sejuk dulu).
Baki kuah yg 1/2 lg tu hendaklah diteruskan memasak dgn masukkan isi ayam.
Bila ayam dah empuk, masukkan udang, isi kerang, fish/chicken ball dan sawi.
Masak seketika lg hingga udang masak. (kaedah nak tau udang masak bila bahagian kepala dan ekor hampir nak bercantum)
Padamkan api.
Masukkan mee kuning kedalam mangkuk dan tuang kuah keatasnya.
Letakkan bahan2 sampingan dan mee kari sedia utk dimakan :)
* utk lebih sedap lagi, amik kepala udang dan rebus. toskan dan boleh la digunakan air tu. Kalau nak blend kepala udang dgn air tu pun boleh, lagi umph rasanya nanti :)
* k.nor lebih suka masukkan sawi kedalam kuah sbb kalau dicelur saja cam taugeh dan hidang asing2 gitu, biasanya anak2 tak makan. sekurang2nya kalau masukkan dlm kuah, zat sayur akan masuk dlm kuah :)
Nah, silakanlah raser saper yang berkenan dengan mee kari nie...Special for U!
nak 5 mangkuk!! hehehehe
ReplyDeletetun, kaknor nak 5 tu..kakbee nak 1 mangkuk je..kongsi ngan nuha...hehhehe
ReplyDeletekak nor: buleh kak..ikut resipi akak, dapat manyak..hihihi
ReplyDeleteKak bee: hihihi...cukup ker tu kak 1 mangkuk, dah la share ngn dah kecik..hihihi..