Friday, February 25, 2011

Gulai Udang

Tak tahu apa lagi nak masak untuk hari ni....teringat udang yang dibeli dari Kemasik hari tu ada lagi duk bertapa dalam s'box. Pikir2 akhirnya teringin plak nak makan gulai udang. Lagipun dah lama betul tak makan gulai udang camni.
Masa amik Darwis tgh tadi, singgah pasaraya jap, beli timun untuk masak gulai udang ni.hihihii...Alhamdulillah...

Gulai Udang
by Rabiatun

Bahan:
1 mangkuk udang - dibersihkan
1 batang timun - dipotong
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 biji cili merah
200ml santan + air (supaya bancuhan santan sederhana pekat)
garam
cili api (optional)

Cara:
1). Tumbuk bawang merah, kunyit, bawang putih dan cili api hingga lumat.
2). Masukkan ke dalam periuk bahan tumbuk dan santan serta timun. Kacau sentiasa sehingga mendidih.
3). Masukkan udang, cili dan juga garam. Kacau hingga udang masak. Siap dihidang.

No comments:

Post a Comment