Resipi asal dari Yani Myr, memang dah ramai yang mencuba resipi ni. Bagi penggemar chocolate, boleh la nak try, insya-Allah menepati citarasa anda semua. Tun buat ni petang semalam, biarkan ianya bermalam kat s'box dulu..ptg ni baru dikuarkan utk dinikmati. Alhamdulillah...nyaman jer tekak..hihihi..best!
Sebagai rujukan Tun lain kali, izinkan Tun paste kat ruangan ni dulu yer. Thanks a lot Yani di atas resipi mabeles ni.
Choco Mousse Brownies
by Yani Myr
source: Rabiatun @ Sweettouch
Bahan-bahan ( 18cm )
- Brownies
- 45g butter
- 65g gula halus
- 1 biji telur
- 50g tepung gandum
- 1/2 sudu kecil baking powder
- 1 sudu besar serbuk koko
- Chocolate Mousse
- 140g coklat masakan
- 1 sudu besar gelatin
- 100ml air
- 2 biji telur putih
- 200g whipping cream
- 40g gula halus
Cara-cara
- Penyediaan Brownies. Pukul butter dengan gula sehingga kembang/putih.
- Kemudian masukkan telur. Pukul lagi dalam 3-4 minit.
- Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko ke dalam no.2 tadi. Kacau rata.
- Masukkan adunan ke dalam loyang. Kemudian bakar dengan suhu 190 degree selama 12-15 minit.
- Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.
- Penyediaan Mousse. Masukkan gelatin ke dalam bekas yang mengandungi 100ml air. Biarkan dalam 5 minit. AWAS!!.. jangan masukkan gelatin dulu kemudian air.. ini akan menyebabkan gelatin berketul2 dan x larut sepenuhnya.
- Cairkan coklat masakan dengan kaedah 'double bowl' (Guna 2 periuk, 1 periuk letak air dan 1 periuk letak coklat. Periuk yang ada coklat ni, letak pulak ke dalam periuk yg ada air. Kemudian panaskan sehingga coklat cair).
- Bila coklat dah cair, padamkan api dan keluarkan periuk coklat dari periuk yg ada air tadi. Masukkan campuran gelatin tadi ke dalam coklat cair. Kacau sehingga gelatin sebati dengan coklat tadi. Biarkan sehingga sejukkan.
- Pukul putih telur sehingga kembang atau sehingga bertanduk.( Kalau diterbalikkan bowl, telur x jatuh). Sambil pukul telur tu, masukkan gula sikit demi sedikit.
- Dalam mangkuk lain pula, pukul whipping cream sehingga jadi btk krim.
- Masukkan no.10 dan no.7 ke dalam no.9. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang brownies. Simpan dalam peti sejuk sehingga mousse keras dan bolehlah dihidangkan.
- Sebelum dihidangkan tu, boleh dihias dengan serbuk koko dipermukaan mousse.
- TIPS: Dari K nor : kalau guna loyang 23cm, buat 1 1/2 resipi ni utk elak dr terlalu nipis.
sedapnya choco mousse tu tun...nanti nk try gaklah...
ReplyDeleteSalam Rabiatun
ReplyDeleteMama tak pernah lagi buat kek mcm gini..nmpk sedap lah :P
comelnya and nampak lazat
ReplyDeleteDJ Dayang: silalah kak, cedap >__<
ReplyDeleteMama Hawa: W'salam Mama, try ler, moga2 menepati citarasa Mama sekeluarga.
Zarin: tq Zarin ^__^
wah nampak cantik dan sedap...
ReplyDeleteAzian : leh la Azian cuba pula yang nie :-)
ReplyDeletehadoiiii kakk..terasa2 kelembutan n keenakan dessert nih..aduihh..pedih perut..huhu..ntah ade x stok gelatin lg..cntik laa brownies akak buat
ReplyDeleteHasue: mmg lembut,lg best klu chilled dan makan sejuk2..perghhh..hehehehe...
ReplyDeleteAkak br beli gelatin lebih skit, leh la buat. tq Sue