Monday, January 3, 2011

Kailan Masak Sos Tiram-30.11.10

Salam semua, Selamat Menyambut Tahun Baru. Firstly nak mohon ampun sesangat, biarlah walaupun enrty di blog ni sekadar rujukan sendiri pun kan. Kepada sesiapa yang sudi singgah tu, saya ucapkan jutaan terima kasih..

Sejak dari tarikh ini, insya-Allah saya cuba update blog saya ni sebaik mungkin dan akan menyiarkan N3 terlewat...syhhhh....tahun lepas punyer tauuu..hihihihi...jangan mareeee..
Sayur Kailan Sos Tiram

bahan:
2 pokok kailan- dibersihkan dan dipotong
1 ketul daging- dihiris nipis dan dibersihkan dan diletak sedikit garam kunyit.
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah- dipotong
1 tbsp sos tiram (boleh ditambah ikut banyaknyer air)
1/2 cawan air (boleh ditambah)
garam -jika perlu
minyak untuk menumis

Cara:
1). Tumbuk cili merah, bawang merah dan bawang putih hingga lumat.
2). Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
3). Masukkan daging, kacau seketika dan biarkan daging agak empuk.
4). Masukkan sos tiram dan kemudiannya air. Rasakan kuahnyer.
5). Masukkan sayur kailan, kacau hingga agak layu. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment