Tuesday, November 30, 2010
Ikan Pekasam Goreng
Sedap sungguh dapat makan ikan pekasam nih..yang x'tra sedap tu sebab terkenangkan kat kampung bila time2 tengkujuh camni..Inilah yang akan menjadi juadah harian, disamping ikan budu, ikan2 keli, puyu dari sawah bendang, siput bendang, udang geragau, pais ikan..pais udang..perghhhh..rindu tauuuu..
Last weekend pergi pasar, nampak ikan pekasam ni, per lagi terus jer amik..walaupun agak mahal jugalah..sekor singgit..besar 2 jari jer ikannyer tuh.. Beli gak ler, teringin punya pasal, kan. hihihi
Ikan Pekasam Goreng
bahan:
2 ekor ikan pekasam
2 ulas bawang merah-dimayang
1 ulas bawang putih-dimayang
3 biji cili padi- dipotong
minyak untuk menggoreng
Cara:
1). Goreng ikan pekasam hingga garing. Tos dan ketepikan.
2). Goreng pula bawang hingga wangi, masukkan cili padi. Kacau seketika, tabur kesemua bahan goreng atas ikan tadi. Sedia dihidang dengan nasi panas2..
No comments:
Post a Comment