Friday, January 24, 2014

Kailan Ikan Masin

Kailan Ikan Masin
resipi: Rabiatun

Bahan:
5 pokok kailan-dibersihkan dan dipotong
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji cili merah
3 biji cili api - dipotong
1 keping ikan tenggiri masin- dipotong kecil
3 sdb sos tiram
2 sdb sos ikan
sedikit air
sedikit air bancuhan tepung jagung
sedikit garam dan sedikit gula

Cara:
  1. Tumbuk bawang merah dan bawang putih serta cili merah hingga hancur.
  2. Panaskan minyak masak, tumis bahan tumbuk hingga wangi..
  3. Masukkan ikan masin yang dipotong kecil. Goreng seketika. Tambah sos ikan dan sos tiram.
  4. Masukkan sedikit air...Masukkan pula kailan dan cili api. Kacau lagi.
  5. Perasakan dengan garam dan gula jika perlu.. Letak sikit jer sbb sos ikan dan sos tiram dah masin..
  6. Masukkan bancuhan air tepung jagung..kacau sebati. Dah mendidih, boleh dihidangkan..

Kailan yang ditanam...beberapa minggu sebelum dituai..



Kailan yang dituai..Alhamdulillah

2 comments:

  1. Assalamualaikum Tun seronoknya kalau dpt masak kailan yg ditanam sendiri...
    subur jer nampak kailan tu...daunnya pun cantik...

    ReplyDelete
  2. It proved to be Very sociable to mitigation to me and i am hermetically sealed to all the commentators right here! Places you need to visit in 2019. ... Upgrade your travel photos with these lightweight cameras that pack a punch ... Enjoy the world's best places to travel with Things to do.

    ReplyDelete