Telur Sardin
Resipi: CMG
Dicuba: Rabiatun
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur gred A
1 tin kecil sardine cap ayam (atau sebarang jenama) ambik isinya dan hancurkan
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 keping hirisan halia, cincang halus
Sedikit daun bawang
1 camca besar mayonnaise
Sedikit serbuk lada hitam
Secubit garam
1/2 camca teh baking powder
CARA MEMBUATNYA :-)
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur gred A
1 tin kecil sardine cap ayam (atau sebarang jenama) ambik isinya dan hancurkan
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 keping hirisan halia, cincang halus
Sedikit daun bawang
1 camca besar mayonnaise
Sedikit serbuk lada hitam
Secubit garam
1/2 camca teh baking powder
CARA MEMBUATNYA :-)
- Dalam satu bekas, masukkan sardine, bawang besar, bawang putih, halia, hirisan cili hijau/merah, mayonnaise serbuk lada hitam, baking powder dan secubit garam. Kacau semua tadi hingga rata.
- Pecahkan telur dan masukkan ke dalam no.1 kacau rata2. Panaskan non-stick pan dengan sedikit minyak. Tuang 1 senduk bancuhan tadi dan masak dengan api kecil. Tutup pan dengan tudung periuk. Masak hingga permukaan telur kering. Terbalikkan dan masak lagi hingga perang.
- Buat kaedah sama dengan baki bancuhan. Kalau anda guna pan atau kuali besar, mungkin dapat sekeping atau dua. Hidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain..
No comments:
Post a Comment