Okies, berbalik kepada resipi Cucur Jagung ni..Rasaya memang tak payah nak dipertikaikan lagi lah kan..memang sedap dinikmati petang2 hari begini..Ditambah lagi dicicah dengan sos..Fuhhhh..Garing di luarnya, namun ia tetap lembut di dalamnya. Cuma kali ni Tun menggunakan jagung yang telah direbus balance dari si anak2 yang takmo habihkan..dah muak agaknya makan jagung rebus ni yer..huhuhu..
Terima kasih kak Nor minta izin share resipi kat sini pula yer. Macehhh :)
CUCUR JAGUNG
resipi: Kak Nor
Sumber: Rabiatun @ Sweettouch
Bahan:
1 cawan isi jagung (lebih kurang satu biji jagung fresh)
1/2 cawan isi udang yg dipotong kecik
2 cawan tepung gandum
1bj telur
1 sudu teh yis
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
daun saderi ~ dihiris
daun bawang ~ dihiris
1 bj cili merah ~ dicincang
1/2 labu bawang besar ~ dicincang
3/4 cawan air
minyak utk menggoreng
Cara:
1. Masukkan kesemua bahan2 kecuali air dan minyak kedalam sebuah bekas.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
3. Biarkan seketika, lebih kurang 15 - 30min atau sehingga adunan nampak naik.
4. Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.
5. Toskan dan boleh la dihidangkan dgn sos kegemaran anda..
6. Selamat mencuba...
teringin.. wp selalu makan jagung.. tapi tgh sakit gg ni..kena sabar...
ReplyDeletesedapnye...ade lg x..tliur mnengoknye..
ReplyDeletePernah makan...mmg sedap.
ReplyDeletewaduhhhhhh wat lapar lerrrr singgah sini, dapat makan yg panas2 mmng sedap sangat..tak perasan dah 10 ketul makan..kan..he3..
ReplyDeleteMmg blm pernah buat cucur jagung Tun..teringin sekali mesti sedap bila tergigit jagung tuh :P
ReplyDeleteTak puas tengok di MDM, datang sini pula wah! berpinggan2...adanya!
ReplyDeleteSalam akak, sedapnya cucur jagung tu, dah lama tak buat...
ReplyDeleteHi kak Tun sweetie! Hru dear? Wahhh ada cucur jagung..nak join breakfast! :)
ReplyDelete