AYAM LEMAK CILI PADI BERKERISEK
Bahan Utama:-
1/2 ekor ayam - dipotong sederhana
1 1/2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
3 sudu besar kerisek
1 keping asam gelugor
sedikit serbuk kunyit (jika perlu)
2 - 3 batang serai - diketuk
2 helai daun kunyit - dibelah/disimpul
garam secukup rasa
Bahan Ditumbuk :-
12 tangkai cili padi (nak pedas boleh tambah)
1 inci kunyit hidup
5 ulas bawang merah
2 ulas kecil bawang putih
Cara Memasak:-
1/2 ekor ayam - dipotong sederhana
1 1/2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
3 sudu besar kerisek
1 keping asam gelugor
sedikit serbuk kunyit (jika perlu)
2 - 3 batang serai - diketuk
2 helai daun kunyit - dibelah/disimpul
garam secukup rasa
Bahan Ditumbuk :-
12 tangkai cili padi (nak pedas boleh tambah)
1 inci kunyit hidup
5 ulas bawang merah
2 ulas kecil bawang putih
Cara Memasak:-
- Masukkan bahan tumbuk, serbuk kunyit (jika kuah nampak pucat) dan santan cair ke dalam periuk. Didihkan sebentar.
- Masukkan ayam dan serai dan diikuti dengan asam gelugor dan daun kunyit, masak hingga ayam masak dan kuah sedikit surut. (*santan cair jgn banyak sangat sebab air ayam akan keluar masa memasak)
- Masukkan garam secukup rasa dan santan pekat diikuti dengan kerisek. Kacau dan masak ayam hingga kuah nampak sedikit pekat. Seimbangkan rasa dan tutup api sambil dikacau-kacau sekejap agar kuah tidak berkepala. Sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment