Friday, June 15, 2012

Ayam Lemak Cili Padi Berkeresek

Assalamualaikum..Quick update! Meh layan Ayam Lemak Cili Api Berkeresek resipi dari Kak Ummi nih...Sedap betul..Dah lama tak merasa ayam lemak cili api..Sesekali kena masakan begini, bertambah2 nasi..hehehe..Terima kasih banyak Kak Ummi..Minta izin share sini pula yer. Macehhh :)

AYAM LEMAK CILI PADI BERKERISEK
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Sumber : Rabiatun @Sweettouch

Bahan Utama:-
1/2 ekor ayam - dipotong sederhana
1 1/2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
3 sudu besar kerisek
1 keping asam gelugor
sedikit serbuk kunyit (jika perlu)
2 - 3 batang serai - diketuk
2 helai daun kunyit - dibelah/disimpul
garam secukup rasa

Bahan Ditumbuk :-
12 tangkai cili padi (nak pedas boleh tambah)
1 inci kunyit hidup
5 ulas bawang merah
2 ulas kecil bawang putih

Cara Memasak:-
  1. Masukkan bahan tumbuk, serbuk kunyit (jika kuah nampak pucat) dan santan cair ke dalam periuk. Didihkan sebentar. 
  2. Masukkan ayam dan serai dan diikuti dengan asam gelugor dan daun kunyit, masak hingga ayam masak dan kuah sedikit surut. (*santan cair jgn banyak sangat sebab air ayam akan keluar masa memasak) 
  3. Masukkan garam secukup rasa dan santan pekat diikuti dengan kerisek. Kacau dan masak ayam hingga kuah nampak sedikit pekat. Seimbangkan rasa dan tutup api sambil dikacau-kacau sekejap agar kuah tidak berkepala. Sedia untuk dihidang

No comments:

Post a Comment