Monday, May 14, 2012

Kerisi Goreng Bersambal Tomyam

Assalamualaikum..Lauk lunch hari ni..Kerisi Goreng Bersambal Tomyam..Pagi tadi ada singgah dapur Kak Nor, nampak resipi mudah ni..Tun takde ikan tongkol, then masak jelah dengan ikan kerisi..bezanya cuma Tun goreng ikan kerisi, sebelum dituang sambal tomyam ke atasnya..Walllahhhh..memang sedap resipi dari kak Nor ni..Macih kak Nor
IKAN TONGKOL PANGGANG BERSAMBAL TOMYAM
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 keping ikan tongkol
secubit garam halus
5 ulas bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihiris
2 btg serai ~ dihiris serong
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar pes tomyam
1/2 sudu kecil gula
daun ketumbar
1/4 cawan air
minyak

Cara:
  1. Ikan dibersihkan dan ditabur dgn sedikit garam halus. Biarkan seketika.
  2. Panggang ikan hingga masak.
  3. Letakkan ikan ke dalam pinggan dan ketepikan.
  4. Panaskan minyak dan goreng bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
  5. Masukkan serai dan goreng lagi hingga wangi.
  6. Masukkan cili mesin dan goreng hingga sedikit garing dan masukkan pes tomyam.
  7. Kacau goreng dan biarkan seketika dan masukkan gula dan air.
  8. Masak hingga kering sedikit dan padamkan api.
  9. Maukkan daun ketumbar yg dihiris dan kacau rata.
  10. Tuangkan ke atas ikan yg telah dipanggang tadi dan sedia utk dihidangkan panas2 bersama nasi putih.

6 comments:

  1. dah lama tak makan ikan kerisi, sambal tu menyala2, sedap ni!

    ReplyDelete
  2. Kak Gee : sedap kak..hihihi..mekasih :)

    ReplyDelete
  3. Sari Yusa Ibrahim : try la..sedap ni..buatnya pun mudah tu..hehehe.. :)
    Ikan kerisi, klu di goreng pun sedap kan ...Yusa.. :)

    ReplyDelete
  4. ikan kerisi goreng mmg sedap kan tun, kalau ada sambal gini laaaaaaaaagi la sedap :) mekasih sudi cuba resipi tu ya :)

    ReplyDelete
  5. Kak Nor, yer kak..ikan kerisi peberet Tun gak kak..tp resipi sambal akak ni mmg sedap..hubby pun puji sedap makan malam td..hehehe..tq kak Nor

    ReplyDelete