Dah nampak AlongRoz letak resipi, Tun berpeluanglah mencubanya. Alhamdulillah sedap, rangup dan ringan seperti keropok..Tak sangka betul. Anak2 pun suka. Tun hidangkan sebagai hidangan sampingan di samping nasi dan lauk lain..Sedap wooo....Menurut Along, hidangan ni amat popular di Indonesia.
Memacam resipi kat dapur Along, nanti nak try masakan Jantung pisang yang lagi satu..nampak sedap juga tuh..Along ni rajin, siap buat 2 version ~ English dan juga dalam bahasa Malaysia lagi..sebagai contoh, seperti kat bawah ni..Minta izin kopipes yer Along. Terima kasih banyak mencetuskan idea buat Tun mencuba..kalau tak, asyik celur ajelah..hihihi...Crispy Deep-Fried Banana Flowers
By: Roz@HomeKreationSource : Rabiatun @ Sweetouch
INGREDIENTS:
1 Banana Flowers
1 tsp Turmeric Powder
Salt
METHOD:
1. Peel the banana flower to throw away the hard & unedible part.
Slice it & rub with salt & turmeric powder.
2. Deep fry with a lot of oil until crispy like chips.
Serve as side dish with rice.
Jantung Pisang Goreng Rangup
By: AlongRoz@HomeKreation
Source : Rabiatun @ Sweettouch
1 Banana Flowers
1 tsp Turmeric Powder
Salt
METHOD:
1. Peel the banana flower to throw away the hard & unedible part.
Slice it & rub with salt & turmeric powder.
2. Deep fry with a lot of oil until crispy like chips.
Serve as side dish with rice.
Jantung Pisang Goreng Rangup
By: AlongRoz@HomeKreation
Source : Rabiatun @ Sweettouch
salam kak tun,,
ReplyDeleteserius xpernah boleh grg mcm nie...mmg kena try mcm ni
Assalam kak tun,uii nila 1st time tau jantung pisang leh goreng gini,selalu celur,msk lemak@kerabu jer,nmpak sedap kak..Jantung pisang mmg feberet en hubby..Nanti nak try jugalah kalo da jantung pisang.
ReplyDeleteAssalamualaikum tun...
ReplyDeletewah menarik sungguh resipi nie.. x perna lg buat gini.. mesti buat nnt.. kena cari dulu jantung pisang.. sedapnya tgk
salam wbt..inovasi makanan ni....hehe,,nanti nak buatla..tk resepi
ReplyDeleteWah, dah siap pun ya... maceh cuba & glad menjadi.
ReplyDeletesalam kak tun.. baru saya jumpa blog ni .. kalau klik kat nama di link yang dibagi di blog saya jumpa blog yang lama je... ini pun terjumpa di blog kak nor.. dah cuba ye resepi along ni .. sedapnya ada jantung pisang fresh kat jepun ni mana la nak dapat yang fresh yang frozen dan dalam tin ada la..:(
ReplyDeleteslm tun.....drop sini & follow..
ReplyDeleteMizwa: W'salam..ye la..samalah kiter..ni pun kes teruja dgn menu AlongRoz..hihihi..try la..sedap juga tau..hihi
ReplyDeleteZaliedana : W'salam..hihihi..nnt klu dah ada jantung pisangnya, boleh ler cuba ...hihihi.. ^__^
ReplyDeleteDiana:w'salam..ni pun br 1st time tun try, Diana. cubala..rangup dan ringan ajer..hihihi
ReplyDeleteAlongRoz: Tq Along..resipinya..rangup mcm kerepek pun ada...cuma ianya ringan ajer dr kerepek..hihihi..
Perjalanan Hidup;Nama saper yer..? try la..variasi makanan dr negara jiran..hihihi..
Juwita: W'salam..terima kasih..alhamdulillah dah jumpa dan dipertemukan Allah swt jua akhirnya yer...ada jodoh kiter bersua.
ReplyDeleteAla cian dia..insya-Allah, balik M'sia, boleh la try. Selamat berkenalan.
Ida, Japan: tq.. :)
ReplyDelete