Assalamualaikum.. meh layan Bingka Roti yang Tun ambik resipinya dari rumah Izah nun...tergoda dek kecantikan rupa parasnya hasil air tangan Izah. Memang tak mengecewakan, sedap rasanya. Tun ikut saranan Izah supaya menggunakan santan. Memang tepat sekali kata Izah..baunya wangi dan lebih terasa lemak2 gituew..kena dengan nama "Bingka".
Resipi asal dari Riaputih MyR, Tun kopipes dari rumah Izah.. Terima kasih banyak keduanya di atas resipi dan juga sudi meng'share'kan kepada semua. Minta izin untuk letak resipinya disini pula yer. Minta izin juga dari Izah, untuk share note yang telah dibuat oleh Izah. Terima kasih banyak...Muahhhh...
Resipi asal dari Riaputih MyR, Tun kopipes dari rumah Izah.. Terima kasih banyak keduanya di atas resipi dan juga sudi meng'share'kan kepada semua. Minta izin untuk letak resipinya disini pula yer. Minta izin juga dari Izah, untuk share note yang telah dibuat oleh Izah. Terima kasih banyak...Muahhhh...
Bahan-bahan ( 4 orang )
2 bj telur 'A' * izah guna B
5 keping roti gardenia
1 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula
1 camb planta *izah guna butter
1/4 camt garam
500ml susu cair (1 tin 400ml + 100ml air) * Izah guna santan
Bijan
1 camt esen vanila
5 keping roti gardenia
1 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula
1 camb planta *izah guna butter
1/4 camt garam
500ml susu cair (1 tin 400ml + 100ml air) * Izah guna santan
Bijan
1 camt esen vanila
Cara-cara
- Kisar gula dan telur(guna blender je). Kemudian masukkan planta. Kisar lagi.
- Masukkan susu cair dan roti, biar sekejap dan kisar.
- Akhir sekali masukkan esen vanila, garam dan tepung. Kisar lagi sampai sebati.
- Tuang ke dalam loyang bingka yg telah dilengser, tabur bijan (sangrai terlebih dahulu) dan bakar atas api perlahan selama 1 jam.
- Izah bakar pada suhu 180 C lebih kurang 1 jam atau sehingga permukaan bingka berwarne perang.
- Dilink di atas ada ditunjukkan cawan yang biasa tuan resepi guna. Cawan tea tu, tapi saya guna cawan ukuran metriks 250ml secawan, dan saya kurangkan satu sudu setiap ukuran. Iaitu tepung dan gula, saya kurangkan sesudu besar lebih kurang.
- Izah recommend kan gunakan santan baru bingka ni berbau lebih wangi dan terasa 'kebingkaannya'.
guna acuan lap lap..gituewww..hihihihi...
cantiknya rupa bingka kaktun..bentuk love lagik..elok cantik kulit bhgn atas dia tu..saya kalau buat bingka mesti kulit dia gelebeh skit akibat gelembong masa proses membakar tu...mungkin sebab acu kecik kot....teringin lak nak makan bingka...fav saya kuih2 bingka nih...hehhehehe
ReplyDeletekak tun... lap uuu lap mee lagik... cantikk nya... lagi satu bingka ni tak de la turun mendap sangat kan. cantik la acu love tu, mesti acu tu kecik comel. sebab bingka ni size kecik kan..hehe cantik cantik
ReplyDeletedah lame rasenye tak beli roti... hihihii belum pun sampai sebulan berpuasa, rasa dah lame sangat tak makan & beli roti...
ReplyDeleteRajinnyer kak... buat bingka roti.... Tang bekas dia tu lawo.... Tak pernah lak terpikir bekas kek buat bingka kak.... clever akak.... I Like...
ReplyDeleteQuinnie: sama lah kiter Q, akak pun gemarkan bingka..semua jenis bingka ler..hihihi...
ReplyDeleteizah: suker la ngn bingke ni izah..sedap pastu sedang elok je adunannya utk family makan. lap uuu lap me..hihihi...
ReplyDelete