Abaikan jelah yer...ada tanda buih2 kat atas tu...huhuhuhu.. |
Jom tengok resipinya plak...Mintak izin share sini plak yer Kak Wan..dan tak lupa juga buat Ika. Terima kasih semua... >__<
KUIH LAPIS KACANG
Resepi Asal: CITARASAWAN @MyR
Sumber : Ika
Sumber : Rabiatun @ Sweettouch
Bahan A
- 200 gm tepung kacang hijau
- 50 gm tepung hoon kwee
- 40 gm tepung kanji>>Tepung Ubi>>Tapioca starch
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh pewarna hijau
- 300 gm gula melaka
- 100 gm gula halus
- 2 helai daun pandan
- 800ml santan pekat KARA
- 400 ml air
- Loyang 9" empat segi
Cara-cara
- Satukan bahan B, masak sehingga gula larut. Ketepikan.
- Satukan semua bahan A, kecuali pewarna didalam mangkuk dan tuangkan bahan B tadi, kacau rata dan tapis.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian satu bahagian warna asal dan satu bahagian lagi dimasukkan pewarna hijau.
- Setiap bahagian pula dibahagi kepada dua. Tuangkan satu bahagian warna hijau dan kukus selama 10 minit.
- Apabila masak ambil satu bahagian warna asal dan tuangkan keatas lapisan pertama tadi. Kukus selama 10 minit lagi. Ulangi proses mengukus dengan diselang selikan adunan. Sekiranya selepas 15 minit terdapat takungan air dipermukaan lapisan hendaklah dikeluarkan air tersebut. ini adalah kerana mendapan kacang hijau dan air dari kukusan yang terbentuk dipermukaannya. Tutup loyang dengan aluminium foil untuk mengelakkan air dari menitik.
- Untuk lapisan yang terakhir kukus selama 25minit sehingga masak.
Sedap kuih ni....wangi ajer..bau kacang Ijau.....Best!
Sedapnya Tun.... mai la sepotong dua nk merasa...terlioq dh ni...
ReplyDeleteaiiii...pantang sungguh la resepi yang ada kacang2 nih...pantang ada!
ReplyDeleteGee : boleh..ada lagi ni...hihihi..terima kasih
ReplyDeleteCheq Sue: sedap kan Sue, samalah kiter...suka yang berkacang...
ReplyDeleteSalam Tun..
ReplyDeletelama nyer mama tak mkn kuih lapis kcg hijao.. bln pose pasti akan ada kuih nih..selamat berpose Tun :)