Wednesday, July 6, 2011

CENDAWAN GORENG BEREMPAH CAJUN

Assalamualaikum

Sudah lunch ker? Klu belum, marilah join Tun dan anak2 ..hehehe...Ni menu ekspres untuk lunch hari ni...Betul2 ekspress..hehehe...ye la....pergi rumah Kak Nor, selak resipi, terus ajer on the spot masak nih...hehehe...
Tapi, takdelah plak Tun letak udang, sebab udang takde kat rumah ni, sotong masih beku lagi, malas plak nak kuarkan....At last, masak ajerlah apa yg ada..hehehe...Sedap gak..anak2 pun suker..hihihi..
Minta izin letak resipinya kat sini pula, ye Kak Nor...Muahhhh....

CENDAWAN GORENG BEREMPAH CAJUN
Sumber : Rabiatun @ Sweettouch

Bahan:

  • 200gm cendawan tiram
  • sedikit udang ~ dibuang kulit
  • 2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
  • 1 sudu kecil serbuk cili kasar
  • 1/2 sudu kecil cajun
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • 3 bj cili api ~ jika suka lebih pedas
  • sedikit capsicum hijau dan merah ~ dipotong
  • 1 sudu kecil jus limau nipis/kasturi
  • sedikit garamsedikit minyak

Cara:
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga kekuningan.
  2. Masukkan serbuk cili kasar, cajun dan sos tiram serta capsicum.
  3. Kacau hingga wangi.
  4. Masukkan udang, cili padi yg dipotong serong dan garam.
  5. Masukkan pulak cendawan dan kacau. (kuatkan sedikit api pd masa ni)
  6. Bila cendawan dah nampak sedikit layu serta udang dah masak, masukkan perahan limau dan tutup api.
  7. Kacau hingga sebati dan hidangkan panas2.
Cajun Seasoning
Minta izin dari pakcik google letak picture Cajun ni untuk buat rujukan. Kredit buat pakcik Google  dan juga Kak Nor di atas ihsan gambar ni..

6 comments:

  1. tq tun sudi cuba resipi sempoi ni.. nanti akak update kat n3 ya.. :)

    ReplyDelete
  2. Kak Nor : sedap rupernyer...hihihi...Terima kasih banyak kak, sudi berkogsi resipinya..Insya-Alla, lain kali buat lagi...

    ReplyDelete
  3. kak tun...
    ni satu lagi resepi cajun yg mas tak buat lagi..
    bestnya tengok...

    ReplyDelete
  4. Mas: akak baru pertama kali guna cajun Mas...jakun betul..hihihih...sedap rasanya yer...nnt boleh la akak cuba resipi lain pula...Mekasih..

    ReplyDelete
  5. Salam petang kak tun!!! dah minum petang belum kak? kita ni baru ank warm up setelah 1 hari duk terbaring sakit perut hihihi... sedapnyer cendawan tiram kak, kita suke cendawan masak2 mcm nii cajun kita tu luak sikit jerr hihihi...

    ReplyDelete
  6. Ika: larrr..sakit porut ker? dah reda lum? klu dah reda, boleh la mkn sama..

    ReplyDelete