Menu dinner malam tadi..setelah menyekodeng ke rumah Mas, tergoda dengan Ikan Asam Daun Kari ni..Resipi asalnya dari Kak Asma, dan ramai juga kenkawan blogger yang dah mencubanya termasuk Izah, Mamahawa dan juga Mas..Sedap rupanya ikan ni tau..anak2 Tun juga suka. Tun tambah sedikit cili api hijau yang dibelah dan sesudu teh gula untuk seimbangkan rasa masam asam jawa. Alhamdulillah..syukur..sedap rasanya dan semua ahli keluarga suka..Tun buat menggunakan ikan patin ajer.
Minta izin untuk letak resipinya kat sini yer..Terima kasih buat Kak Asma dan juga Mas..serta kenkawan blogger yang telah memperomosikan resipi ni..Mekasih daun keladi... ^__^
Ikan Asam Daun Kari
Resepi : Kak Asma
Bahan :
- 4 keping ikan tengiri - Mas guna ikan tongkol
- 1 labu bawang besar - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- sedikit halia - dihiris
- 1 biji lada merah dan hijau - dihiris
- 1 batang serai - ketuk
- sedikit daun kari
- garam, perasa, air asam jawa
Cara memasak :
- Bersihkan ikan,lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam.panaskan goreng hingga garing.angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dari kuali tinggalkan sedikit,masukkan bahan yang telah dihiriskan tadi,tumis hingga layu.
- masukkan lada,serai,daun kari,garam,perasa dan air asam.
- biarkan sebentar,baru masukkan ikan tadi.
- kalau suka berkuah agak2 hampir pekat matikan api.
UPDATE: Dari semalam Tun nak masukkan N3 ni, Alhamdulillah, hari ni baru dapat...asyik REJECTED ajer bila nak upload..huhuhu..
Salam kak tun! alaaaaaaa...sedapnyerrrrrr!!!!! kita tak de daun kari, akak hantar 2 3 pokok ke siam kak pokok kariiii!!! mesti sedap aroma dia tuuu..
ReplyDeletememang terliur tengok.kalu makan ngn budu n sambal belacan ni mesti meletup2 :)
ReplyDelete