Saturday, April 23, 2011

Karipap Inti Sardin dan Kentang


Actually karipap ni dah Tun buat untuk minum petang semalam...tapi tak dan nak letak N3nya. Resipi asal dari Tun Telani MyR. Tun buat 1/2 ajer dari resipi ni dan guna 2 cawan tepung serta sardin tin saiz kecil ajer. Alhamdulillah, anak2 memang sukakan karipap sardin...turut menggemari resipi dari Tun Telani nie. Terima kasih banyak..halalkan letak resipinya kat sini yer...Mekasih..

Karipap Inti Sardin dan Kentang

Sumber : Rabiatun @ Sweettouch

Bahan-bahan ( dlm 35biji )

  • 4 cawan tepung
  • 2 sudu besar marjerin (panaskan bersama minyak)
  • 1/2 cawan minyak (panaskan)
  • 3/4 cawan air
  • 1/2 sudu kecil garam
  • Untuk Inti: 1 tin sederhana sardin
  • 2 biji kentang besar- dadu
  • 1 labu bawang besar- dadu
  • 2 ulas bawang putih- hiris halus/ketuk
  • 1/2 inci halia- ketuk
  • 2 sudu besar cili giling
  • garam/gula secukup rasa
  • 1 biji limau nipis

Cara-cara

  1. Untuk doh: panaskan margerin dan minyak dlm periuk. tutup api. tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti). dh sejuk siket, campur garam n air sedikit2. Uli sampai x melekat di tangan. sedia untuk digunakan.
  2. Untuk inti: tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sampai naik bau
  3. masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak
  4. masukkan sardin (sekali dgn sos dia)
  5. masukkan kentang dan air yg agak banyak (kene tunggu kentang empuk). sentiasa gaul2. jgn tinggal atas dapur, nnti hangus bahagian bawah.
  6. bila kentang dh empuk, perasakan garam n gula. masak sampai kuah kering. tutup api dn perah limau nipis..
  7. bila inti dh sejuk, blh la buat karipap =) ni yg dh siap.. blh wat frozen karipap
Sedap...terima kasih ^__^




2 comments:

  1. salam kenal kak tun ^^ wahhh.. tq sudi cuba resepi nih =)

    ReplyDelete
  2. Tun Telani : Salam Kenal juga...sama2 kasih (^_^)

    ReplyDelete