~Assalamualaikum~
N3 menu dinner malam tadi..Ayam Panggang Serai resipi Hana Jepun. Sedap tau resipi ni.. Anak2 dan en Hb pun suka. Terima kasih banyak kepada penyumbang resipi dan insya-Allah, akan dibuat lagi dan lagiiii... Memang nak kena bagi kredit buat Hana. Mintak izin c`n'p kat sini pula yer Hana, buat rujukan next time..tq ..lebiuuuuu muahhhhh...
RESEPI AYAM PANGGANG SERAI
Resipi : hanamemories.blogspot.com
Sumber: Rabiatun @ Sweettouch
Resipi : hanamemories.blogspot.com
Sumber: Rabiatun @ Sweettouch
- 1/2 ekor ayam
- *1/2 labu bawang putih
- *2 inci halia
- *1-2 batang serai
- 1 sudu makan lada hitam - tumbuk kasar
- 2 sudu besar kicap manis
- 1-2 sudu makan madu
- garam sedikit
- lemon
- butter - potong kecil @ minyak zaitun
- kentang, carrot, bawang besar - potong empat
- Blend bahan bertanda * dengan sedikit sahaja air asal berpusing.
- Campurkan bahan blend dengan kicap, lada hitam, madu, sedikit garam dan juga perahan lemon sedikit. Gaul.
- Lumurkan pada ayam dan baki rempah lumur pada carrot, kentang dan juga bawang. Masukkan dalam mangkuk tahan panas. Perap sekurang2nya 2-3jam atau semalaman.
- Panaskan oven. Selitkan potongan butter di celah2 ayam. dan bakar suhu 180 selama 1jam atau sehingga ayam masak. Setiap 15-20min jirus2kan air ayam ke atas ayam supaya permukaan atas tidak terlalu kering dan juicy.
Salam Tun..alamak lauk ayam lee sure sdp ni sbb letak serai pasti baunya harum..dtg rmh tun mkn lehhhh
ReplyDelete