Sunday, February 6, 2011

Roti Poket

Assalamualaikum...mintak maaf banyak2 sebab 2, 3 hari lepas tuan rumah balik kampung sekejap, jenguk mertua serta anak2 sedara yang baru lahir. Kejap ajer balik, rumah pun dah berhabuk nak kena dibersihkan.

Roti ni Tun buat sebelum balik kampung hari tu, tapi tak berkesempatan nak postkan N3nya. Roti Poket ni rasanya dah ramai yang buat..resipi ni mula Tun perasan Mamazieza postkan kat N3 diblog beliau. Kata beliau resipi ni adalah idea kawan mama kat Rnet, dan kurang pasti resipi asalnya dari siapa sebab dapat gambar yang telah siap diedit kat internet jugalah. So, kepada sesiapa yang punya resipi ni, boleh la tampil kalau ada terbaca N3 ni. Terima kasih banyak2 di atas resipi roti poket yang memang sedap dan rangup..nak2 kalau dimakan segera..sedap! Tun copy resipinya dari rumah Kak Nor. Terima kasih juga buat MamaZieza dan juga tuan empunya resipi. Mintak izin untuk Tun pastekan kat sini pula yer. tq
Roti yang baru siap disalut bread crumb.

ROTI POKET

sumber : MamaZieza
sumber : Kak Nor

Bahan:
· Serbuk roti
· Telur
· Mayonis
· Cream cheese
· Lada sulah / lada hitam
· Ayam
· Bawang Besar hiris
· Cili Benggala potong dadu
· Daun salad
· Roti Gardenia jgn lupa..

Roti:
1. Lapiskan dua roti
2. Gelekkan dgn kayu penggelek sampai nipis.. tak der penggelek botol sos pon boleh..
3. Gunakan Acuan bulat (kalau ikut gmbr deme guna tutup thermos, tin pon boleh) utk memotong roti..
4. Celupkan dlm telur n serbuk roti n gorengkan hingga kuning keemasan. Confirm akan menggelembung.
5. Toskan.
Tun pipekan sedikit Jalapeno Cheese kat atanya. Sedap!

Inti
1. Tumiskan bawang
2. Masukkan cili benggala
3. Masukkan ayam n lada sulah/lada hitam
4. Masukkan mayonis & Cream cheese
5. Kacau2.. rasa.. kalu tak cukup garam tambah lah yer..
Cara hidang:
1. Potong 2 roti yg telah digoreng (guna gunting cantik sikit)
2. Letakkan daun salad
3. Masukkan inti yg siap dimasak



Tapi intinya Tun cuma guna bebola sotong ajer. malas nak keluarkan ayam dari esbox..

Inti Bebola Sotong

8 biji bebola sotong- potong 4
mayonise
1 labu bawang besar- dipotong dadu
1/2 biji cili benggala- dipotong dadu
1 batang seleri - dipotong dadu
sedikit lada hitam - ditumbuk
sedikit cili sos

cara:
Goreng seketika bebola sotong.
Tumis bawang besar, masukkan cili benggala, lada hitam dan seleri. Kacau seketika.
Masukkan bebola sotong, mayonise dan sos cili. Jika perlu, boleh masukkan sedikit garam shj sebab bebola sotong tu dah cukup masin.

3 comments:

  1. tun pun dah start guna JCP ya.. sedap kan tun :)

    ReplyDelete
  2. K.Nor: yer kak, masak per pun kalau boleh taruk, Tun taruk jer, kak. hihihi..cedap JCP tue.. :)

    ReplyDelete
  3. Salam ..
    Kat Umah CA ... tak berapa jalan ... semua tekak melayu ... huuhu ....

    ReplyDelete