Wednesday, February 9, 2011

Daging Dendeng

Jom makan daging dendeng resipi dari Yani Deco Choco ni..sedap! Tun buat tak banyak, sebab daging pun sikit ajer kat s'box tu, ada dlm 1/2 kg ajer. Cukuplah untuk dinner malam ni. Ikan masak sambal ada lagi tu, kang tambah sayur ajer lah.

Meh kita tengok resipi Daging Dendeng dari Yani ni..mintak izin publish resipinya kat sini pula yer Yani. tq :)

Daging Dendeng

Bahan-bahan:-

1 kg daging lembu
1/2 cawan kicap pekat manis
1/4 cawan sos tiram
15-20 biji cili kering - dikisar ( boleh tambah jika nak lg pedas)
3-4 biji bwang besar - dikisar
6-8 ulas bawang putih - dikisar
1inci halia- dikisar
Cara:
  1. Cuci dan toskan daging. Potong besar-besar. Rebus sehingga empuk.
  2. Kemudian potong daging nipis-nipis.
  3. Tumbuk daging sehingga pecah-pecah.
  4. Gaulkan daging yang ditumbuk tadi dengan kicap dan sos tiram. Perap 1-2 jam. Lagi lama perap lagi sedap. Nak perap semalaman pun boleh. ;)
  5. Goreng daging dengan minyak banyak sehingga garing.
  6. Blend bawang besar, bawang putih dan halia. Tumis bahan blend ni sehingga naik bau.
  7. Masukkan cili kering, masak lagi sehingga pecah minyak.
  8. Kemudian masukkan daging. Goreng sekejap sehingga daging serasi dengan bahan-bahan tumis tadi. Rasakan daging.. kalau kurang masin boleh tambah kicap lagi.

No comments:

Post a Comment