Thursday, January 13, 2011

Sup Bebola Sotong dan Filamen Ketam

Menu mudah untuk lunch anak2..hmmm...rasanya macam dah habih cerita plak nak mengarang hari ni..Teringat gak Hana ada resipi soup macam ni jugak..insya-Allah, lain kali nak pergi sekodeng ke rumah Hana ...1 day ^.^ Resipi asal dari Majalah Rasa tahun 2008 kalau tak silap tapi Tun dah ubah suai ikut selera anak2 Tun. Jom tengok resipinya.

Sup Bebola Sotong dan Filamen Ketam
by Rabiatun@Sweettouch

Bahan:
8 ketul bebola sotong
4 btg filamen ketam - Tun potong 2
3 ulas bawang putih - diketuk
2-3 hiris halia
1/2 - 3/4 ketull kiub ikan bilis
Cendawan tiram
Sedikit Brokoli
Sedikit carrot-dihiris memanjang
Sedikit lada sulah
sedikit garam
2 mangkuk air - ikut suka nak banyak mana
Sedikit baby tomato

Cara:
1). Masukkan air, bawang putih dan halia ke dalam periuk. Panaskan hingga mendidih.
2). Masukkan pula kiub ikan bilis, carrot, brokoli dan bebola sotong. Biar sekejap.
3). Kemudian masukkan sedikit garam dan lada sulah..bila dah hampir nak angkat, baru masukkan tomato, cendawan dan filamen ketam. Biar 1-2 minit, baru angkat.

Note Rabiatun:
* Filamen ketam ni cepat kembang, sbb tu ia dimasukkan kemudian.
* Cendawan tiram juga cepat lembik..so masak kejap jer.
* Sup ni mudah dimasak dan leh kira x'press.

* Tak perlu masukkan gula sebab air dari bebola sotong dan filamen ketam tu dah manis.








No comments:

Post a Comment