Sunday, November 28, 2010

Ayam Masak Merah Berkicap

Ayam Masak Merah Berkicap
bahan:
1/2 ekor ayam - dipotong dan dibersihkan, perap dengan garam kunyit.
1/2 labu bawang besar- dipotong bulat
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia - dihiris
4 - 5 tbsp cili kisar
2 tbsp kicap manis
1tbsp sos tiram
sedikit air
1 biji cili merah - hiasan
garam secukup rasa.

Cara:
1). Goreng ayam hingga masak, tapi jgn terlalu garing. Ketepikan.
2). Blend bawang merah, bawang putih dan halia.
3). Tumis cili kisar hingga agak masak, masukkan bahan kisar. Kacau.
4). Masukkan sos tiram, kicap dan sedikit air. Biar agak mendidih.
5). Setelah kuah agak pekat, rasakan masin dan manisnya kuah.
3). Masukkan ayam, bawang besar dan cili merah. Kacau rata.

No comments:

Post a Comment