Sunday, November 28, 2010

Apam Pelangi

Musim cuti sekolah ni memang ler membuatkan tugas makcik kantin bertambah2 bznyer..nak2 dengan anak lelaki yang sedang membesar ni..hehehehe...lapor memanjang. Boleh kata setiap petang makcik kantin duk kat dapur ajer..buat kuih ataupun muffin.huhuhhu...tak kisah ler kan..asal anak2 dapat makan..daripada duk membeli jajan kat babu tu, baik ler memakan sesuatu yang dimasak ibu. Duit poket maknyer pun save sikit..hahaha..
Okies, berbalik pada kuih yang dibuat last week sebenarnya.. apam pelangi...amik resepi ni dari rumah Kak Nor. Sedap juga, lembut dan gebu. Kejap jer abis.hehehehe..Resipi asal dari rumah Ilah Jy, dah merantau jauh ke Japan, umah Hana, umah Izah..tapi yang pastinyer ku amik dari rumah Kak Nor Ganu nun..hihihi..mintak izin C&P ye kak..mekasih daun keladi.

APAM PELANGI
sumber : Kak Nor

Bahan-bahan
2 biji telur
1 sudu teh ovellet
1/2 sudu teh esen vanila
150 gm tepung gandum
150 gm gula halus - hana cume buh 90g je
125 ml santan kara ~ k.nor guna susu cair
1 sudu teh baking powder
garam secubit
pewarna

Cara-cara
Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.
Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak.

* Noteku:
Muat loyang 7" baru tinggi elok.

No comments:

Post a Comment