Dessert ni memang sedap dimakan sejuk2 ...lembut dan nyaman je terasa.My hubby very happy when i served it to him. Aku dapat ni setelah belek2 kat blog k.Nor. Dan di bawah ni ada resipinya dan aku telah C&P dari blog CMG (Mat Gebu), boleh ye cik Mat and thanks to K.Nor dan juga cik Mat..coz sudi share.
BAHAN-BAHANNYA :-)
8 g serbuk jelly (boleh beli kat pasaraya)
600 ml air
300 ml susu cair
120 g gula halus
1 camca besar tepung kastard
1 camca teh esen vanilla
1 cawan gula pasir*(-untuk karamel)
3 camca besar air*(*aku letak 1 cawan air -untuk karamel)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Masak gula dengan api sederhana hingga cair, kacau perlahan2 hingga gula bertukar menjadi kuning keemasan dan kelihatan berbuih. Dengan berhati2 tuang air dan kacau hingga sebati. Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang dalam bekas untuk membekukan agar2.
- Satukan susu cair dengan tepung kastard, kacau rata dan tapis. Satukan gula, air dan sebuk jelly, kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.
- Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat (bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali), matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar2 dan isi dalam piring, hidangkan dingin...
Aku buat ni sementara tunggu bake birthday cake untuk my 2nd son siap. So, sambil2 tu buatlah something just nak manfaatkan masa yang ada. Lagipun boleh beri sedikit pada kakak yang jaga anakku yang 3rd (Muqri Uzair). Hari tu dia ada bagi sambal ikan bilis dan jeruk mangga. Takkan nak pulang pinggan atau bekas kosong je kan. Hehehehe..Thanks Kak Ha ye..sedap sambal dan jeruk tu...memang original perisa bukannya letak bahan atau ubat jeruk. Ori tu.
Then, kepada pengunjung, rumah ku ini...telah ku sediakan special pada u all semua. Jemputlah makan ye...yummy..yummy...
Then, kepada pengunjung, rumah ku ini...telah ku sediakan special pada u all semua. Jemputlah makan ye...yummy..yummy...
No comments:
Post a Comment