Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Wednesday, June 29, 2011

ANGEL HAIR LEMAK PEDAS

 Menu dinner lepas Maghrib tadi...Resipi asal dari CMG, tapi Tun kopipes dari rumah kak Nor. Sedap betul..Lain kali nak kena buat lagi nampaknyer..dah jadi peberet seisi keluarga. Masa Tun buat tadi, Tun letak ajerlah apa yang ada kat rumah..Stok angel hair ni sentiasa ada, sbb kenkadang Tun gunakan untuk buat figurine, capsicum pun ada yang warna kuning ajer, yang merah yillek..yang ijau ader, tapi masih kat pokok..kecik lagi buahnyer...sayang nak petik..hehehe...Nak tengok ker? hehehe...insya-Allah akan Tun letak picture kebun atas kayangan ni ehhhh...hehehe...

Memang dah lama berkenan tau, lagipun kak Nor dah berulang kali buat...mesti lah sedap tu kan...hihihii..Lagipun dah ramai juga kenkawan yang mencuba resipi mabeles CMG ni tau...Biasalah resipi CMG sumer meletop gituewww...sedap bangat!hehehe...
Alhamdulillah, semua suka..cuma yang hubby punyer Tun letak cili api merah 3 bijik..dipotong kecik.kasi kawww! .Best katanya...

SPAGHETTI LEMAK PEDAS
resipi : CMGebu
sumber: K.Nor @ SecubitGaram


BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 cekak spaghetti ~ k.nor guna angel hair
2 biji tomato ceri tomato, hiris bulat
1/4 bahagian red capsicum, dadu
1/4 bahagian green capsicum, dadu
1/4 bahagian yellow capsicum, dadu
1 helai bay leaf
3 biji cii padi, hiris halus (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/3 cawan susu cair IDEAL
1 keping meat loaf "ayamas", didadu ~ k.nor gantikan dgn sosej dan udang
1/2 kiub pati ayam "Maggi"
Sedikit air ~ k.nor guna air rebusan pasta tu

CARA MEMBUATNYA :-)
Rebus spaghetti tadi hingga lembut mengikut arahan pada paket atau citarasa masing2. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
Panaskan minyak zaitun dalam kuali tak melekat. Tumis bawang putih hingga layu, masukkan bay leaf dan meat loaf tadi, kacau sekejap dan tuang susu + air, biar mendidih. Tambah serbuk lada hitam dan kuib ayam, kacau dan biar masak perlahan.
Masukkan red/green/yellow capsicum bersama cili padi. Tambah spaghetti dan gaul rata. Masak hingga pekat, dan rasa jika perlu tambah sedikit garam. Bila dah ok boleh matikan api.
Alih ke dalam pinggan yang sesuai, hias dengan hirisan tomato dan taburkan sedikit lagi serbuk lada hitam. Hidangkan segera.

Jemput makan sumer :-)

PUDING MANGGA KRISTAL

~Assalamualaikum~
Jeng..Jeng...Jengggg...tayangan Puding Mangga Kristal resipi terbaru dari Kak Nor Ganu Tersayang..Best! Opppss...terlupa la plak..nak minta maaf banyak2 sebab baru letak N3 puding ni pagi ni..sepatutnya Tun letak malam tadi dalam N3 bekas Tupperware tu.....sebab dah janji kan..hehehe..Almaklumlah ...kuye2 slow sangat, pagi ni baru sampai Kuala Ganu..hehehe...
Alasan malam tadi tidokan anak ehhhh...hehehe.....Tidokan anak, maknyer yang titun dulu..wakakakaa...selalu la camtu ehhhh...hehehe...Tak marah, kan...buat tayangan pagi camni..hehehe...

Okies, berbalik dengan puding ni, jenuhhh oooo...ada ajer benda yang membantut hasrat..hihihi...Malam lepas Kak Nor letak N3 puding ni, memang dah kirim hb belikan mangga..tp, malam tu kami pergi jumpa adik Tun yang ada urusan kerja kat salah sebuah hotel di ibukota. Balik pun dah pukul 1.30 pg sampai rumah. 
 Esoknyer, baru Tun pergi beli kat pasaraya...tapi takde la plak mangga yang isi oren..ada mangga isi kuning ajer...kang pucat puding ni plak kang...huhuhu...Tapi oleh kerana malas nak gi cari tempat lain, Tun belilah jugak..asal dapat buat puding ni..hahaha...Ni kes tergoda sakanlah ni..hehehe...

Balik rumah, kuarkan bahan2, huaaaaaa....agar2 plak ada tinggal 5g ajer...cari2 stok agar2 tak jumpa2..rasanya ada beli 4-5 peket kat bakery shop hari tuh...Akhirnya, Tun guna jugak agar2 brand yang memang klu buat, hasilnya tak berapa memberangsangkan.untuk lapisan pudingnya. Sebab tu kalau diperhatikan, part yang bawah tu sedikit lembek, padahal Tun dah lebihkan agar2 (brand apa ntah) dan kurangkan air tuh..Memang dah tahu agar2 ni akan jadi camtu, sebab pernah terkena sekali  masa buat Puding Laici dulu..Memang dah mark agar2 brand ni camni....huhuhu...Part atas elok ajer..sebab guna agar yang dibeli di Bakery Shop. Puas hati...hehehe...
Apapun meh layan Puding Mangga Kristal resipi terbaru dari Kekanda Nor. Minta izin yer kak..pagi2 lagi kuye2 dah jengan umah akak..hehehe...Mekasih kak..Very D' mabeles resipi ni..Sesuai juga dibuat dessert untuk makan beradab untuk mempelai.. Lepas ni boleh buat pelbagai versi buahan lain plak ni..sedap gak kot..yer? Kiwi ker, Laici ker, Longan ker, Strawberry ker...Ishhh buleh ajer nampaknyer ni..sure menarik nampak buat strawberry berkaca2 dalam tu plak..heheheh...Okies, jom tengok respinya plak...td dah mintak izin, kann...hihihi..

 PUDING MANGGA KRISTAL
resipi : K.Nor@SecubitGaram
sumber : Rabiatun @Sweettouch
Bahan:
Lapisan berkaca (atas)
5gm serbuk agar2
600ml air
5 sudu besar gula
buah mangga ~ dipotong kiub

Lapisan puding (bawah)
5gm serbuk agar2
500ml air
1/2 cawan susu cair
5 sudu besar gula ~ bergantung pd manis mangga
120ml puree mangga

Cara :
Lapisan berkaca (atas)
Masak air bersama serbuk agar2 hingga larut dan masukkan gula.
Masak lagi hingga mendidih. Padamkan api
Ketepikan.

Lapisan puding (bawah)
Masak air bersama serbuk agar2 hingga larut dan masukkan gula.
Masak hingga mendidih dan masukkan susu cair.
Bila aduann puding hampir mendidih padamkan api dan masukkan puree mangga.
Utk membuat puding mangga kristal:
Basahkan mould yg akan digunakan.
Tuangkan adunan atas (berkaca) ke dalamnya dan tabur potongan mangga.
Biarkan mengeras bahagian atasnya.
Kemudian kelar2kan sedikit dgn garfu.
Tuangkan pula adunan puding dgn perlahan2 hingga habis.
Biarkan seketika hingga hilang panasnya dan sejukkan dlm peti ais.
 Silakan mana yang berkenan di hati..hihihi...Part yang bawah tu seakan2 makan puree mangga tau..Best..rasa kaya dengan mangga..
Sedap wooooo...puding ni.. Mekasih kak Nor atas resipinya...Lebiuuu kak!.

UPDATE: 
Luper nak citer..oleh kerana mangga Tun warna kuning, bukannya yang oren, Tun tambah sedikit pewarna oren dan juga warna kuning pada bahagian puding..untuk menjadikan puding bertambah ceria..hihihi..

Tuesday, June 28, 2011

Tupperware bekas Puding Mangga Kristal...

Assalamualaikum.....tayangan di malam hari..hihihi..bleh ker tayang puding malam2 cenggini ehhh...ooohhhh.., ni bukan part teka teki macam Kak Nor Ganu semalam tu yer..hehehe...ni nak tayang terus nih...Hihihihi..tapi bukan tayang puding dulu tau, tayang bekasnyer yg berisi puding dulu..aci tak? hehehe...
Nanti jap agi Tun update ehhhhh...nak tidokan anak dulu..picture puding dan resipinya jap agi yer...Lagipun belum sampai kat Ganu lagi ni nak mintak izin ngn akak tersayang nun..hohoho...sbb kuye2...slow arrr..skit hehehe..

P/S : Kak Nor, sama kan bekas kiter..hihihihii...Cheers! ^___^

Ayam 65

~Assalamualaikum~

Dah siap2 untuk dinner ker? Hri ni Tun masak simple ajer ni untuk anak2. Sayur Petola Tumis Air dengan Cendawan, Ayam 65 dan Telur Dadar Mayonise. Adalah sambal belacan sikit..hihihi...
Untuk Ayam 65 ni, Tun buat resipi dari Love yang memang boleh kata pakar tau dalam masakan ayam ni. Resipi yang dah lama duk berkenan dan masuk senarai tapi baru sekarang berpeluang membuatnyer. Rugi plak tak buat dari dulu...sedap tau...dah ramai juga kenkawan yang dah buat resipi ni.

Pertama kali Tun makan Ayam 65 ni dari MIL kak ipar Tun yang sediakan. Sedapnyer...sejak tu memang dah terbayang resipi Love ni...dan hari ni Tun dah mencubanya..Sedap. Terima kasih Love. Resipi Tun kopipes dari rumah kak Nor.. Mekasih semua.
Terlupa nak letak daun kari dan juga hirisan bawang besar..huhuhuhu...

CHICKEN 65 by love2cook
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Ingredients :~
3 pcs boneless chicken breasts ~ cleaned, skinned, cut into medium size (may also use any other part of the chicken)
2 tbsp garlic-ginger paste
150ml plain yogurt
2-3 tbsp chilli powder
1/2 tsp turmeric powder
salt
1 tsp vinegar
1/2 tsp orange/red food colouring
2 sprigs curry leaves
1 pc lime ~ juice extracted
2 onions ~ cut into rings (garnishing)
cooking oil

Method :~
1). In a bowl, mix chicken with garlic-ginger paste, yogurt, chilli powder, turmeric powder, salt, vinegar, color and curry leaves. Leave to marinate for about 1 hour (the longer the better).
2). Heat oil in wok, deep-fry the chicken together with the curry leaves till cooked. Dish out.
3). Squeeze some lime juice over the chicken and serve together with onion rings.
4). This dish goes well with any rice/bread/naan.
Oleh kerana Tun takde serbuk cili, jadi Tun memberanikan diri letak 2 tbsp cayenne dan 1 tbsp paprika. Alhamdulillah sedap juga..hihihi..



Monday, June 27, 2011

Nasi Ayam Chef Wan

~Assalamualaikum~
Petang ni tak larat nak pot pet banyak ler...badan terasa panas2 aje ni macam nakdemam pula..huhuhu....Thanks kak Ita serta Kak Ummi untuk resipinya. Thanks juga buat Chef tersohor iaitu Chef Wan di atas resipi ni. Sebelum ni Tun duk buat resipi lain, rasa2nya, resipi ni agak berbeza sikit dari segi rasa..Terima kasih kak Ummi di atas resipi sos lada..anak2 Tun pun suka. Layan ler nasi ayam ni yer. Salam...
NASI AYAM CHEF WAN
Sumber: Nur @ Fiqah99
cnp dari: Kak Ita dan juga Kak Ummi Kuantan

Bahan-Bahan Untuk Nasi:

  • 1/2 cawan marjerin (akak tukar mentega)
  • 2 biji bawang besar, dikupas dan dicincang
  • 2 cm halia muda, dikupas dan dicincang halus-halus
  • 3 ulas bawang putih, dikupas dan dicincang halus-halus
  • 1 cm kulit kayu manis
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 2 helai daun pandan, disiat-siat dan disimpul
  • 4 cawan beras butir panjang, dicuci dan dituskan
  • 5 1/2 cawan air rebusan ayam dan sedikit garam
Cara-Cara:-

  1. Cairkan marjerin didalam periuk panas dan tumis bawang besar, halia, bawang putih, kulit kayu manis,bunga cengkih dan daun pandan sehingga naik baunya.
  2. Masukkan beras dan goreng sebentar. Tambah air rebusan ayam dan perasakan dengan garam. Masak sehingga cecair terserap dan kecilkan api.
  3. Tutup periuk dan masak selama 10 minit sehingga nasi tanak. (*akak terus tumis dalam periuk elektrik dan masak seperti biasa hingga nasi kering dlm rice cooker tuh)

Ayam Bakar
Cara menyediakan ayam:-

  • 1 ekor ayam berat nya dalam 1.5 kg, dibersihkan dan dibelah dua - direbus dalam air yang didih perlahan hingga separuh masak.
  • Garam
  • Lada hitam yang baru dikisar
  • 2 cm halia, dikupas dan ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih, dikupas dan ditumbuk
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 3 sudu besar marjerin
Cara-Cara:-
  1. Lumur ayam dengan garam, lada hitam, halia, bawang putih dan kicap. Kemudian lumur pula dengar marjerin.
  2. Bubuh ayam di dalam dulang pembakar. Bakar ayam di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada 180 darjah celsius selama 30-40 minit sehingga masak.
  3. Potong ayam kecil-kecil dan hidang dengan nasi.

Sup Ayam

Untuk sup ayam ni, Tun ambil dari air rebusan ayam tadi tu. Letak rempah sup, kiub ayam, kentang dan karot.
Sos Lada

Bahan Sos Lada kak ummi

  • 5 - 6 biji cili merah
  • 1 kiub pati ayam
  • 2 biji tomato
  • 2 ulas bawang putih
  • garam dan gula secukup rasa
  • 2 inci halia - diketuk
Blend semua bahan kecuali halia. Tuangkan ke dalam periuk dan masukkan halia ketuk. Masak sebentar di atas api perlahan hingga didih. Angkat dan sedia dihidangkan bersama nasi ayam.

Lempeng Gandum

Ni la menu Tun dan hubby untuk breakfast...hihhihi...menu mudah dan simple ajer. Kalau dulu masa kecik, mak Tun selalu juga buatkan lempeng ni begitu juga dengan MIL..kiranya makanan yang biasa dimasak oleh mak2 kiter..kan..hehehe..

Tun suka yang nipis tapi lembut dan dicicah dengan gula..sedapnyer.., sedangkan hubby pula sukakan yang tebal..huhuhu..katanya lambat kenyang makan yang camni..huhuhu...Lama2 kawin, apabila kiter buat tebal, dia cakap pula sedap, tapi tebal..huhuhu...Kiter wat tebal, sebab takut dia rindukan lempeng MIL buat..huhuhu...macam2.. Maaf yer abang, bukan lepas perasaan yer abang..hihihi..Seperti biasa, Tun buat lempeng seperti mana yang mak Tun selalu buatkan untuk Tun adik beradik.
 Lempeng Gandum
by Rabiatun @ Sweettouch

2 1/2 cawan gandum
1 biji telur
air (akan diupdate kemudian)
garam

Kacau semua bahan hingga sebati.
Panaskan kuali, dan lengserkan minyak masak.
Tuang 1 1/2 senduk sederhana ke dalam kuali dan lenggang kuali tu.
Biarkan seketika, sehingga naik gelembung2 pada lempeng, terbalikkan.
Apabila dah masak, bolehla dimakan dengan gula, sambal bilis atau apa2 yang menjadi kesukaan.

Breakfast di Pagi Sabtu

~Assalamualaikum~

Nak tayang menu breakfast last Saturday..maaf yer..baru la kita nak letak sini..huhuhu...Menu simple ajer untuk anak2 sebelum ke kelas pagi Sabtu. Untuk Ibu dan Ayah anak2, Tun hanya buatkan lempeng cicah dengan Sambal Sardin ajer.
Meh layan gambar yang tak seberapa ni....
Roti, Telur mata kobau, mayoise, Jalapeno cheese dan Salad...Alhamdulillah..kenyang..

NASI GORENG MADURA

Menu 1 hari selepas buat nasi madura tu yer. Oleh kerana Tun masak nasi ni lebih dan mr hb juga balik lewat malam, ada la balance sikit nasi ni..boleh untuk 2 orang makan. Esoknyer tu, terasa sayang dan dan tak mahu membazir, Tun jadikan nasi goreng la plak. Sedap juga rasanya. Untuk resipi Nasi Madura boleh tengok sini.
 Nasi Goreng Madura
by : Rabiatun @ Sweettouch

2 mangkuk nasi Madura
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 biji cili api hijau - hiris
1 biji telur - dikocok
4 batang kacang buncis - dipotong kecil
sedikit sos ikan

1). Panaskan kuali, tumiskan bawang.
2). Apabila bawang dah garing dan wangi, masukkan cili api hijau dan juga kacang buncis.
3). Goreng seketika, titiskan sos ikan dan kacau. Ketepikan di tepi kuali.
4). Masukkan telur yang telah dikocok, biarkan telur tu agak2 nak masak, kacau dan gaulkan semua sekali.
5). Masukkan nasi dan kacau sebati. Rasakan garamnya.
6). Bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan salad dan juga telur mata kerbau.
 Nasi Goreng Madura dengan telur Mata Kerbau dan juga Salad. Tun sprinkle dengan white pepper sikit.

Saturday, June 25, 2011

NASI MADURA

 Alahaiii..sedapnyer Nasi ni..terasa seolah2 makan pulut kuning pula. Tambah lagi dimakan dengan Rendang Ayam Minang, huiiii...memang kena la..kan. Nak memasaknya pun takdelah payah mana...campak2 ajer sumer bahan ke dalam periuk nasi..dan tak perlu ditumis bagai..hehehe..Kalau nak cepat tu memang tepatlah kalau dibuat menggunakan resipi ni.

Resipi Tun ambik dari rumah Kak Ita. Resipi asalnya pula dari Pak Engku. Terima kasih semua..lebih2 lagi Kak Ita yang sudi berkongsikan resipi ni. Jom tengok resipinya plak.

NASI MADURA
Sumber: Kak Ita (dr resipi Pak Engku) @ Masam Manis
Sumber: Rabiatun @ Sweettouch

Bahan:
1.5 kg beras basmathi - cuci bersih dan toskan airnyer
1 biji kelapa parut putih - perah ambil santannyer (angaran untuk menanak nasi)
Secubit garam
2 Helai daun pandan - disimpul
2.5 cm halia - dititik

Bahan Kisar
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk kunyit
5 biji buah keras
4 ulas bawang putih

Cara:
1). Campurkan semua bahan kisar ke dalam santan.
2). Bubuh garam dan kacau rata. Jerang atas api hingga mendidih. 
3). Kemudian masukkan beras, daun pandan dan halia. 
4).Kacau rata-rata, tutup periuk dan tanaklah nasi seperti biasa.
Nak lawa pun dah selamat sumer ni..layan ajerlah gambar yang tak seberapa dari Tun ni yer. @__^

RENDANG AYAM MINANG


Alhamdulillah, terasa berkurang sikit lenguh2 dan sakit2 seluruh anggota badan bila dah menjelang ke petang ni. Anak2 pun dah nampak cergas semula. Syukur pada Mu ya Allah. Moga2, malam ni takdelah dorang demam balik. Malam tadi pun tak cukup tidur dibuatnya. Hampir pukul 3.30 pg baru mata terlelap, itupun sedar2 pukul 6.30pg, panas Muqri terasa membahang..nasib baik hubby dah bangun awal, bolehlah tolong jagakan Muqri sekejap lap badannya dengan air suam dan juga memberikannya ubat. Lepas tu, baru Muqri terlelap balik.
Okies, tinggal jap citer2 malam tadi tu yer.. Meh layan Rendang Ayam Minang ni. Sebenarnya ni N3 tertunda. Maafkan Tun yer..tak berkesempatan nak postkan N3. Anak2 yang demam dan bertambah dengan kesihatan diri sendiri pun tak berapa nak ok..tu yg buat tertunda..
Honestly nak cakap yer..Rendang ni memang bestttt sangat. Tun masak rendang ni dan dimakan dengan Nasi Madura. Sedapnyerrr...Masa Tun masak ni, hubby tak sempat nak makan lunchnyer tu..Jadi bila petangnya, Tun masak Nasi Madura tu sekali lagi. Lagipun rendang ni Tun masak agak banyak, kan. Alih2 hubby Tun tak dapat balik awal sebab ada dateline pula hari tu. Hubby Tun balik pun dah dekat pukul 2 pagi malam tu, sempat sikit dia jamah Nasi Madura dan juga Rendang Minang.. Sedap hubby Tun cakap dan alhamdulillah cik abang suker..hehehe....katanya "walaupun dah habis makan, tapi terasa macam nakk tambah sikit lagi, dan lagi"..hehehe...

Terima kasih banyak kak Ita yang sudi share dengan kami semua. Resipi asalnya dari Pak Engku kata Kak Ita. Jadi Tun ingin berterima kasih di atas resipi yang sedap ni. Izinkan Tun letak resipinya kat sini yer. Mekasih.

RENDANG AYAM MINANG
Sumber: Kak Ita (dr resipi Pak Engku)
Sumber: Rabiatun @ Sweettouch


Bahan:
* 1 ekor ayam kampung - klu tak de ayam bandar pun ok! dipotong 8
* 5 ulas bawang putih - dikisar
* 10 ulas bawang merah - dikisar
* 30 biji cili api - dikisar
* 2 inc halia - dikisar
* 4 batang serai - 2 kisar 2 lagi dititik
* 1 inc lengkuas
* rempah tumis - 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
* 1 sudu teh jintan manis - kisar serbuk pun boleh
* 1 sudu makan lada hitam - kisar serbuk pun boleh
* minyak
* sebiji santan kelapa
* 2 sudu makan kerisik
* garam dan gula secukup rasa
* daun kunyit dimayang
* 2 kiub ayam - ita tambah

* 1 sudu kecil serbuk kunyit - ita tambah

Cara:
1). Tumiskan rempah tumis hingga naik bau, masukkan bahan kisar dan serai titik dan masak hingga kekuningan. Bila sudah kekuningan masukkan jintan manis, lada hitam, serbuk kunyit, dan kiub ayam. kacau rata.
2). Setelah kuah sedikit kering, masukkan santan, ayam dan kerisik satu persatu.
3). Bila ayam sudah masak, masukkan garam dan gula seenak rasa dan daun kunyit.
4). Tunggu sehingga kuah pekat barulah sedia untuk hidangan.



Thursday, June 23, 2011

DONUT BALL II LAGI...

 ~Assalamualaikum~

Tun buat sekali lagi Donut Ball resipi dari Kak Dayang yang comeyyy tu ler..hihihi...Tun buat ni di atas permintaan anak2 sebagai kuih untuk minum petang. Kali ni Tun buat size kecik2 jadi dapat banyaklah jugak lebih kurang 45+- bijik..Best.
Tun buat ni semasa iklan Telenovela Marimar tadi..masukkan semua bahan dalam periuk roti dan biarkan Bibik Melayu yang kerjakan selebihnya tu..sedang elok habis telenovela, Tun bentukkan doh td tu dan goreng. Kul 5ptg, budak2 dah boleh makan donut ni. Senang, kan..hihihi...Salah 1 kuih yg mudah dan cepat disediakan..beshhhh... Thanks kak Dayang. Minta izin kopipes sekali lagi yer kak..hehehe..
 Jom makan ni..panas2 lagi nih...Kak Dayang ngn Izah kalau nak join pun boleh ni..meh la singgah sekali..hehehe...
Donut Ball (Resepi II)
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
source: Rabiatun @ Sweettouch
bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung gandum atau tepung high protein
  • 2  1/2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 air suam (direndam hingga berbuih)
  • 1 sudu kecil ovallette
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1/3 cawan air / susu segar (-/+)
  • gula saduran
  • **(jika menggunakan susu segar, tidak perlu letak susu tepung)
Cara-cara :
  1. Kisar semua bahan (kecuali tepung, ovallette, yis dan gula saduran) hingga sebati.
  2. Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan ovallete. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
  3. Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
  4. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
  5. Sadurkan dengan gula icing/gula halus atau hiaskan dengan topping kesukaan.
Note:
Tun uli doh menggunakan BM..untuk yis dan air suam tu, Tun buat dulu. Sementara tunggu keluar buih2 pada bancuhan yis, Tun sediakan bahan lain ke dalam periuk roti. Last sekali baru Tun letak bancuhan yis tadi. (ok jugak kita bancuh yis dengan air suam tu dulu, sekurang2kurangnya kita tahu yis tu berfungsi dengan elok ke tidak).

ROTI LAPIS BERDAGING LAGI...

 Terasa lama betul tak buat roti lapis berdaging resipi dari kak E ni.. Yang ni Tun buat awal, jadi dapatlah digandingkan dengan meggi goreng tadi tu untuk sarapan. Kesnya banyak sangat roti yang dibeli, hubby pun beli 2, Tun beli 1 dan dah ada kat rumah ni pun 1/2 loaf..jadi Tun buat ajerlah.
Kali ni Tun guna loyang saiz 7" ajer sebab tu nampak tinggi sikit...dan dimakan dengan Jalapeno Cheese..seperti biasa Tun order dengan Ummi's Cheese House. 
 Lapis Roti Berdaging
by Kak E
Bahan-bahan ( 6-8 orang )
3 biji kentang di potong dadu (Tun suka guna ubi keledek)
500gm daging cincang
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kari
3 sudu makan minyak untuk menumis
12-14 keping roti
500ml susu segar
3 biji telor
secubit garam
Parutan cheese (banyak ikut suka)- Tun guna slice cheese jer
Sedikit margerin untuk melenser
2 pokok daun sup dan daun bawang -(Tun tambah)
Cara-cara
  1. Blend bawang+bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam+daun sup dan bawang (yang Tun tambah)
  2. Satukan Susu+telor+secubit garam
  3. Pukul susu+telor+garam hingga sebati
  4. Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
  5. Ramas-ramaskan kesemua roti tadi. (Tun tak ramaskan pun, just guna wisk atau kenkadang guna garfu jer ).
  6. lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
  7. Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
  8. Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
  9. Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
  10. Bakar dengan api sederhana selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat
  11. Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
  12. Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos

MEGGI GORENG SEMPOI..


~ASSALAMUALAIKUM~
Selamat pagi semua. Pagi ni terasa sakit seluruh badan..terasa sendi2 lenguh bagai.Dah ke klinik malam tadi..huhuhu...

 Jadi untuk breakfast, Tun just goreng meggi ikut suker ajer.. Tun main campak ajer sumer yang ada. Tun letak udang, fish cake....huhuhu...layan ajer la gambor yang tak seberapa ni..huhuhu.. Nak kena out dulu, banyak benda menanti sebelum anak2 yang demam bangun..



Wednesday, June 22, 2011

BUBUR NASI II

~Assalamualaikum~
Salam sejahtera buat semua. Hari ni tuan rumah tak berapa sihat..bukan setakat tuan rumah, anak2 pun turut sama tak sihat..demam. Abang Nabil dan Darwis pun tak ke sekolah hari ni..melepek demam. Abang Nabil demam lepas balik dari kelas malam tadi..cam sangat kalau dia demam, mengerang ajer tidurnya. Pegang2 dia, terasa panas. Diberi ubat, baru tidur dengan tenang. Adik Muqri pun turut hangat badannya. Si ibu plak terasa pening dan loya dari malam tadi. Bangun pagi ni tak larat sungguh, sakit seluruh badan dan kepala terasa berpusing2. Sudahnya en hubby belikan nasi lemak untuk kami mengalas perut pagi ni..huhuhuhu...
Menjelang pukul 10 pg, Tun gagahkan jugak bangun dan buat apa yang patut..Jerang bubur nasi atas dapur. Tun sediakan bubur nasi yang macam CMG buat hari tu. Masa CMG post N3 bubur nasi ni, memang Tun dah tergoda sebenarnya..tu yang tadi terus gi sekodeng rumah cik Mat. Resipi asal dari Kak Gee tapi Tun kopipes dari rumah CMG. Terima kasih banyak atas resipi ni..Sedap betul ...yang demam2 pun habis licin gak la mangkuk..hihihi..alhamdulillah..
 Resipinya sungguh simple ajer tau..tapi rasa tetap mabeles. Dalam resipi Kak Gee menggunakan daun kucai, tapi kat rumah Tun takde stok daun kucai. Jadi Tun masukkan ajerlah apa yang ada di rumah ni..tak larat nak keluar gi kedai.. Daun kucai tu, Tun gantikan dengan kacang buncis yang dipotong kecil. Alhamdulillah..sedap juga. 
Mintak izin yer Kak Gee dan juga CMG untuk Tun letak resipinya kat sini pula. Terima kasih banyak yer semua..dapatlah kami merasa bubur ringkas yang enak ni. ^__^. Jom tengok resipinya.

BUBUR NASI
by : Kak Jee @ Fauziah Abdul Samad
source: CMG
source: Rabiatun @ Sweettouch

BAHAN BUBUR :
2 cawan beras super tempatan, cuci dan toskan
8-9 cawan air
1 helai daun pandan, disimpul
1/4 camca teh garam


BAHAN-BAHANNYA :
1 cekak kuchai, dibersihkan, cuci, keringkan dan kerat2
3 biji telur
4 ulas bawang bawang putih, diketuk
Sos ikan secukupnya
Sedikit serbuk perasa


CARA MEMBUATNYA :

1). Panaskan sedikit minyak dalam non-stick pan. Tumis bawang putih hingga layu, masukkan kuchai tadi dan gaul sebati. Renjiskan sedikit sos ikan, kemudian sedikit serbuk perasa.
2). Tolak kuchai ke tepi kuali, pecah kan telur, biar mengeras sedikit dan gaul bersama2 kuchai tadi, tapi jangan kacau ganas2, nanti telur hancur.
3). Bila nampak ok, rasa dan jika elok rasanya, boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat...

    Sunday, June 19, 2011

    Donut Ball (Resipi ii)

     ~Assalamualaikum~
    Kuih donut untuk minum petang semalam. Terasa donut paling mudah untuk disediakan...dan juga gebus. Penggunaan ovallet dalam resipi ni memberi sedikit kelainan. Lebih memudahkan untuk anak2 makan sebab ianya bulat ajer bentuknya...nak buat pun agak sonang..hehehe...Memang best! Tak caya ker? Leh tanya IZAH, sebab dia pun dah menerainya. Best, kan,..Izah? hiihhihiii...
    Resipi asal dari kak Dayang merangkap Jiran terdekat tapi tak pernah bersua muka lagi nih... Mintak izin share sini plak ehh kak. Mekasih banyak.
    Yang ni untuk anak2...cucuk ajer ngn lidi satay..^__^


    Donut Ball (Resepi II)
    Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
    source: Rabiatun @ Sweettouch
    bahan-bahan:
    • 2 cawan tepung gandum atau tepung high protein
    • 2  1/2 sudu besar gula
    • 1 sudu besar susu tepung
    • 1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 air suam (direndam hingga berbuih)
    • 1 sudu kecil ovallette
    • 1/2 sudu kecil garam
    • 1 biji telur
    • 1 sudu besar marjerin
    • 1/3 cawan air / susu segar (-/+)
    • gula saduran
    • **(jika menggunakan susu segar, tidak perlu letak susu tepung)
    Cara-cara :
    1. Kisar semua bahan (kecuali tepung, ovallette, yis dan gula saduran) hingga sebati.
    2. Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan ovallete. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
    3. Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
    4. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
    5. Sadurkan dengan gula icing/gula halus atau hiaskan dengan topping kesukaan.
    Insya-Allah nak buat lagi tau..Sedap dan mudah disediakan.hihihi...


    UPDATED: Buat Maryam : Sedikit Penerangan mengenai ovallete yang Tun dapat dari Pandan Bakery online.
    1). Ovalett juga dikenali sebagai cake stabilizer (emulsifier)/penstabil kek.  Ianya bertujuan untuk memberi kelembutan dan kegebuan pada sponge.  
    2). Ianya memudahkan  cecair berkenaan bercampur elok atau sebati dengan telur, gula, butter dan bahan yang lain.
    3). Bewarna orange kekuningan sedikit. 
    Credit buat Pandan Pusat Bakery di atas ihsan gambar ni. Jika ingin keterangan lanjut, boleh tengok sini.

    Jadual Sukatan

    ~Assalamualaikum~
    Selamat pagi Ahad. Pagi ni Tun nak share sukatan dari imperial ke metrik untuk dijadikan rujukan kita bersama. Jadual ni Tun ambik dari rumah Kak Dayang dan dah minta keizinan dari beliau untuk Tun share kat sini pula. Terima kasih banyak Kak Dayang yer. Lebiuuuu...!


    Dah terfikir2 pasal nak letak jadual sukatan mcm ni. Kebetulan pula singgah rumah Kak Dayang, dia dah publishkan N3 mengenai sukatan, bagaikan pucuk dicita Ulam Mendatang ler kan...seolah2 orang mengantuk di sorongkan bantal...Syukur sesangat.
    Lantaran ada yang buzz dan juga sms Tun mengenai sukatan bahan2 dalam resipi, jadi untuk memudahkan kita check sukatan yang betul, boleh ikuti jadual kat bawah ni. Tun juga biasa menghadapi masalah yang serupa. Kenkadang, sukatan dalam gram sedangkan kita takde penimbang yang khusus, jadi terbantut jugalah kan. Macam tu  juga sebaliknya, jika kita ada alat penimbang ajer, tapi dalam resipi tu pulak ada yang menggunakan cawan metrik jadi agak susahlah bagi kita untuk buat sukatan yang betul, kan. 


    Begitu juga dengan peralatan mengenai saiz tin cake, loyang dan sebagainya pun ada masalah juga, kan. Misalnya dalam resipi ada tulis saiz loyang 10" x 10" x 3" (H)..macamana pula tu..besar mana..Tentu tak boleh nak imagine, kan. Atau nak kena tengok guna sentimeter, baru kita leh ukur, ye tak? Tun juga selalu ukur dulu loyang..hehehe...confius kenkadang..  ^__^


    Jadi, nasib baik jugalah Kak Dayang dah memudahkan kita, sediakan Jadual Imperial to Metric ni. Walaupun ia sekadar ANGGARAN sahaja, namun agar ianya boleh memberi kemudahan untuk kita  jadikan panduan kita di masa akan datang. Kalau nak senang, boleh juga rujuk kat internet "UNIT CONVERSION" secara online.. pun ok jugak. Ikutlah mana yang senang.. ^__^


    Semoga dengan adanya jadual rujukan ini, sedikit sebanyak dapat membantu semua rakan2 yang ingin mencuba resipi- resipi yang menggunakan sukatan imperial atau metrik. Terima kasih sekali lagi buat Kak Dayang yang bersusah payah menyediakan sukatan ini buat kita semua. Lebiuuu kak.!



    Sukatan Imperial
    Sukatan Metrik
    Sukatan Cawan Metrik
    (anggaran)
    Sukatan Cecair Metrik
    (anggaran)
    1/2 oz
    15 g

    -

    -
    1 oz
    30 g
    1/4 cawan
    60 ml
    2 oz
    60 g
    1/3 cawan
    100 ml
    3 oz
    90 g
    1/2 cawan
    125 ml
    4 0z
    125 g

    -
    150 ml
    6 oz
    185 g
    3/4 cawan
    180 ml
    8 oz
    250 g
    1 cawan
    250 ml
    12 oz
    375 g
    1 1/4 cawan
    310 ml
    16 0z
    500 g
    1 1/2 cawan
    370 ml
    24 0z
    750 g
    2 cawan
    500 ml
    32 0z
    1000 g
    2 1/2 cawan
    625 ml
    3 Ib
    1500 g
    (1 .5 kg)

    -

    -
    1 tahil = 38 g
    3 tahil = 100 g
    1 kati = 600 g

    1 cawan metrik = 250 ml
    4 cawan metrik = 1000 ml (1 liter)
    1 sudu teh metrik = 5 ml
    1 sudu meja metrik = 20 ml

    Lain-lain Sukatan (anggaran) :

    1 cawan gula/gula halus = 7 oz / 200 g
    1 cawan beras = 6 oz / 185 g
    1 cawan tepung = 4 oz / 125 g
    1 cawan sagu = 5 oz / 140 g
    1 cawan serbuk koko = 3 oz / 100 g
    1 cawan horlicks = 3 oz / 100 g
    1 cawan serbuk coklat = 3 oz / 100 g
    1 cawan oats = 2 oz / 80 g
    1 cawan cornflake = 30 g

    Imperial
    Sukatan Metrik
    (anggaran)
    Imperial
    Sukatan Metrik
    (anggaran)
    1/16 inci
    1 mm
    2 1/2 inci
    63 mm / 6.3 cm
    1/8 inci
    3 mm
    3 inci
    76 mm / 7.6 cm
    1/6 inci
    4 mm
    4 inci
    100 mm / 10 cm
    1/5 inci
    5 mm
    5 inci
    126 mm / 
    12.6 cm
    1/4 inci
    6 mm
    6 inci
    150 mm / 15 cm
    1/2 inci
    12 mm / 1.2 cm
    7 inci
    176 mm / 
    17.6 cm
    3/8 inci
    9 mm / 1 cm
    8 inci
    200 mm / 20 cm
    5/8 inci
    15 mm / 1.6 cm
    9 inci
    230 mm / 23 cm
    3/4 inci
    18 mm / 1.8 cm
    10 inci
    250 mm / 25 cm
    1 inci
    25 mm /2.5 cm
    12 inci / 
    1 kaki
    302 mm / 30 cm
    1 1/4 inci
    31 mm / 3.1 cm
    36 inci / 1 ela
    906 mm / 90 cm
    1 1/2 inci
    38 mm / 3.8 cm
    60 inci
    1500 mm / 
    150 cm / 1 .5 m
    2 inci
    50 mm / 5 cm


    cm = sentimeter
    mm = milimeter
    m = meter

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...